Monday 10 June 2013

Brevkina svežina

Za leto 2012 so zmogljivosti ekološke Brevkine svežine že zapolnjene.
Prevzemi potekajo ob ponedeljkih ali četrtkih.

Brevkina svežina se nahaja v Obrijah med Šmartnim in Tomačevim v Ljubljani. Z ekološko pridelavo so začeli leta 1996, v certificirano ekološko kmetovanje pa so vstopili leta 1998. Bili so prva ekološka kmetija na področju Mestne občine Ljubljana. Pri njih so se odvijali prvi tečaji ekološkega kmetijstva in razvijali standardi ekološkega kmetijstva v sodelovanju z avstrijskimi partnerji.
Na 24 hektarjih pridelujejo predvsem ekološko sezonsko zelenjavo, krompir, več vrst žit in svežih zelišč. Pridelki so vključeni v blagovno znamko BIODAR. Le s tako pestrim izborom lahko ob primernem vrstenju kultur zadržijo množico škodljivcev in vsakovrstnih bolezni na primerni ravni. Zavedajo se, da je določen odstotek pridelka potrebno vrniti naravi za njeno prijazno sodelovanje.
Eko Brevkina svežina je bila v letu 2010 ena od prvih treh v Sloveniji, ki so začele izvajati partnersko kmetovanje. Svojim strankam tako zagotavljajo svežo zelenjavo znanega lokalnega porekla in tudi do 30 odstotkov nižje cene kot na ekološki tržnici. Tako imajo zagotovljen stalni dohodek, prodane pridelke. Začeli so z enajstimi strankami, v letu 2010 jih je bilo trideset, v letu 2011 že 75. Imajo pa že tudi čakalno vrsto.
Čeprav se nahajajo blizu mesta Ljubljana, slabe strani urbanizacije ne vplivajo na kakovost njihovih pridelkov, kar tudi potrjujejo vsakoletne analize pridelkov ter zadovoljstvo njihovih številnih strank. Ker zanimanje za ekološko pridelana živila narašča, tudi oni počasi povečujejo svoje obdelovalne površine, letos so jih tako razširili tudi na Primorsko. Na Vipavskem bodo pridelali zgodnjo in pozno zelenjavo.
Polja obdelujejo predvsem strojno, le delno ročno. Večina dela opravi »Šved« – mini »robotek«, ki je primeren za okopavanje zelenjave, ki rastejo v vrstah. Imajo dopolnilno dejavnost predelave žit. Dobavljajo tudi Mercatorju in Kalčku.
Ponudba:
pestra izbira zelenjave; več vrst zelene solate, radič, zelje, ohrovt, rdeče zelje, koleraba, krompir, grah, fižol, jajčevci, čebula, žita in izdelki iz žit, kisla repa in kislo  zelje, … Ponujajo tudi česnov namaz in pesto.
Za leto 2012 so zmogljivosti ekološke Brevkine svežine že zapolnjene.
Prevzemi potekajo ob ponedeljkih ali četrtkih.

No comments:

Post a Comment