Monday 10 June 2013

Ekološka kmetija Romane Rejc v Koštaboni

Na mail solar.manik@gmail.com že sprejemamo prijave za sezono 2012.
Vsako sredo dostava v Ljubljano.
Ekološka kmetija Romane Rejc leži pod primorsko vasico Koštabona, 1 km iz vasi, v Sv. Jeleni ob poti do Supotskega slapa, v neokrnjeni naravi, kjer ni sosedov s konvencionalno pridelavo. Kmetija je velika 5,5 hektarov, tako da so njivice, kjer raste zelenjava, zavarovane od »zunanjega sveta« z večjim gozdnim pasom. Vsa zelenjava rase zunaj na soncu in ni pridelana v tunelih, zato je tudi ponudba vedno samo sezonske zelenjave, od junija do decembra, deloma do februarja. Njivice ločujejo stare in mlade oljke, fige in druge sadne rastline. V Sečovljah, pozimi zavarovane v tunelu pred zmrzaljo, rastejo tudi kraljice našega zdravja, rastline aloja vera. Iz divje rastočih zelišč in njenih eteričnih olj pripravijo tudi mazila za kožo in razna olja za kožo.
Po večini so sadike vzgojene biodinamično, vse pa 100 odstotno ekološko, nikoli obdelane z nobenimi umetnimi gnojili ali pesticidi, tudi s tistimi, ki so zakonsko dovoljeni. Ekološko kmetovanje je za nas vodilo življenja. Smisel te pridelave je tudi v tem, da strankam lahko omogočijo lokalno ponudbo tu rastoče zelenjave in ostalih rastlin, ki je zaradi bližine veliko bolj sveža, saj je po večini nabrana tisto jutro pred oddajo. Poleg tega se s tem izognejo tudi daljšim transportom, ki obremenjujejo našo naravo in tudi izdelke, ki prejemajo take vibracije transporta. Zelenjava je v zabojčkih, kar dodatno razbremeni okolje s papirnatimi in plastičnimi embalažami, ki je v prodajalnah z mešanim blagom nujno potrebna. Dodatna embalaža se uporablja le, če drugače ne gre.
Stranka z nakupom tako pridelane zelenjave podpira slovenskega ekološkega pridelovalca, pripomore boljšemu jutri zaradi razbremenitve okolja, sebi pa zagotavlja svežo, hranljivo zelenjavo, v kateri je sonce in ljubezen.
Tak sistem prodaje ima tudi prednost medsebojnega povezovanja potrošniške skupinice na kraju odjema, predvsem pa pri povabilu na ekološko kmetijo na kak določen dan, kjer bi potrošniki lahko opazovali, kako njihova zelenjava raste, se medsebojno spoznavali, izmenjevali recepte in uživali v miru in tišine narave.
Potrošniki bodo imeli na voljo potrošniško naročanje, tako da jim bodo na kmetiji v okviru dogovora pripravili male ali velike zabojčke. Vrednost se določi ob podpisu pogodbe in pristopne izjave in vsebuje količino zelenjave za določeno vrednost po 30 odstotkov nižji ceni kot je ponujena na najbližji ekološki tržnici kraja potrošnikov. Cena malega zabojčka je 8 evrov, velikega pa 16 evrov. Potrošniki bodo o vsebini zabojčkov obveščeni vnaprej, pri čemer bodo upoštevali posamezne želje (če kdo nečesa ne mara, ne sme ali v celotni sezoni ne želi prejemati), prav tako želje za dodatne produkte (oljčno olje, aloja vera, vložena hrana).

Seznam ponudbe na ekokmetiji Romane Rejc v letu 2011:
  • zelenjava: solate, radiči, divje rastline, paradižnik, paprike, jajčevci, kumare, bučke, buče, stročji fižol, grah, zelena, zelje, ohrovt, kolerabica, redkvica, cvetača, por, česen in čebula (omejeno), krompir, blitva, rdeča pesa, korenček, zelišča,….
  • oljčno olje
  • aloja vera
  • vložena hrana: jačevci v oljčnem olju, na soncu sušeni paradižniki v oljčnem olju, vložene olive, aloja vera v medu, marmelade, paradižnikova omaka z baziliko,….
Dostava je enkrat tedensko v Ljubljano in na Primorskem, v bližini večine živečih odjemalcev.
Več informacij in kontakt: solar.manik@gmail.com; 041-645-095 (Romana)
Sprejemamo prijave za sezono 2012.

No comments:

Post a Comment