Monday 10 June 2013

Ekološka kmetija Šelar iz Grabrovca pri Metliki

Na mail: ekoselar@gmail.com sprejemamo prijave za sezono 2012.
Dostava je enkrat tedensko v Novo mesto oziroma po dogovoru.
Ekološka kmetija Šelar (Andrej Črnugelj, Grabrovec 26a, 8330 Metlika) leži v vasi Grabrovec na sončni strani Gorjancev, obdana z gozdovi. Kmetijo obdelujemo skupaj z ženo in otroci. Ekološko kmetujemo že vrsto let, pri izbiri njiv za pridelavo se izogibamo ostalih konvencionalnih kmetov, da niso intenzivno naravnane. Zemlja je po zaslugi ekološkega kmetovanja ostala zdrava. Uporabljamo domači hlevski gnoj in kompost, ki nam ga priskrbijo naše ovce in govedo. Za zaščito rastlin uporabljamo domače pripravke iz koprive, rmana, kamilice, njivske preslice…
Na kmetiji redimo 60 plemenskih ovac, kravo, prašiče in kokoši za jajca. Njive imamo posejane z žiti (pira, pšenica, koruza, ajda, ječmen, soja, proso), iz katerih v lastnem mlinu pridelamo različne moke in zdrobe.
Trenutno imamo pripravljenih 70 arov njiv za pridelavo zelenjave. Posadili in posejali bomo krompir, nizek in visok fižol, česen, čebulo, bučke, rdečo peso, korenje, grah, redkvico, jajčevce, kumare, papriko, por, čičeriko, kolerabico, peteršilj, zelje, radič, endivjo, blitvo, ohrovt, brokoli, motovilec, špinačo in raznovrstne mehkolistne in krhkolistne solate. Letos bomo različne vrste zelenjave vložili tako, da bo tudi v zimskem času ponudba pestra.
Na kmetiji rastejo orehi, jabolka, hruške, slive, breskve, ameriške borovnice, ribez,jagode. Posajen je visoko debelni travniški sadovnjak starih sort jabolk (bobovec, voščenka, krivopecelj, carjevič, ontario, mošancelj…). Lani pa smo obnovili tudi vinograd, ki nam omogoča pridelavo vina iz ekološkega grozdja.
Pri izbiri sort semen dajemo prednost domačim avtohtonim sortam. Tako, da je mogoče pri nas dobiti določene pridelke tudi zunaj sezone.
Po predhodni najavi ste dobrodošli na obisk in ogled naše kmetije, kjer si lahko tudi sami naberete sadja in zelenjave. Dovolj prostora je za majhne otroke in domače živali. V bližnjem gozdu je prava zakladnica gozdnih borovnic, jurčkov in v jesenskem času kostanja. V poletnem času pa vabi najtoplejša slovenska reka Kolpa, ki je oddaljena le nekaj minut vožnje.
Na kmetiji so v teki priprave na partnersko kmetovanje in Vas vabimo k dobrem sodelovanju. Zabojček smo ocenili na 10 evrov. Dostava je enkrat tedensko oziroma po dogovoru.
Dostava je enkrat tedensko v Novo mesto oziroma po dogovoru.
Več informacij in kontakt: ekoselar@gmail.com; 041-717+756 (Andrej)
Sprejemamo prijave za sezono 2012.

No comments:

Post a Comment