Monday 10 June 2013

Kako partnersko kmetijstvo deluje

Pri partnerskem kmetijstvu potrošniki in stranke delujejo skupaj v dobro našega planeta in drug drugega. Medtem kot kmetje negujejo Zemljo v dobro vseh njenih prebivalcev, si stranke delijo stroške za podporo kmetijam in si porazdelijo tveganje za spremenljivo količino pridelka (tudi za delež prekomerno plodne letine v dolčenem letu). Članstvo pri patnerskem kmetijstvu je zasnovano na porazdeljenem deležu pridelka. Člani oziroma odjemalci se k temu sistemu prijavijo v začetku sezone. Vsak projekt partnerskega kmetijstva oziroma vsaka kmetija ta odnos uredi v svojem slogu, saj ima vsaka kmetija določene posebnosti glede dolžine sezone, zelenjave in sadja, ki jim uspeva, stopnje družabnih aktivnosti in cene, ki jo določijo za delež za posameznega odjemalca.

9775b38c6f8aa95668c5ba25f8421560

Pri partnerskem kmetijstvu ne gre za poceni hrano, ki navadno skoraj nima hranilnih vrednosti niti ni bila gojena s skrbno nego in z mislijo na varovanje okolja. Pri partnerskem kmetijstvu gre za odgovornost vsakega od nas.

Organiziranost


Navadno gre za tri vpletene skupine na kmetiji: kmet, jedro skupine in odjemalci. Kmetje opravijo vse ustrezno delo na kmetiji. Ne-kmetje se ne vmešavajo v delo kmeta. Odgovornost kmeta je ustvariti letni obdelovalni načrt, gojenje in pobiranje pridelkov. Jedro skupine sestavlja 5-12 ljudi, ki vključujejo kmete in odjemalce. Jedro skupine posrkbi, da je hrana ustrezno distribuirana, v nekaterih primerih pa je zadolženo tudi za zbiranje plačil, organiziranje festivalov, pripravo proračuna, plačilo kmetu, ukvarjanje s pravnimi zadevami in po potrebi nabiranje dodatnih odjemalcev. Skupina odjemalcev pa vključuje vse (tudi kmeta). Dolžnost te skupine je finančno podpirati kmetijo in poskrbeti, da je vsa hrana porabljena.

Obdelovalni načrt

Vsaka partnerska kmetija je edinstvena in prilagojena potrebam njene skupnosti. Navadno kmetje pripravijo splošni načrt za prihodnjo sezono že pozimi. Ta načrt vključuje vrsto in sorte pridelkov, ki jih bodo posadili, predvideno porabo in dolžino sezone, v kateri bodo določeni pridelki na voljo. Kmetje načrtujejo glede na okus in želje lokalne skupnosti, pri čemer si pomagajo z neformalnimi srečanji in vprašalniki. Pogosto so vključeni tudi zelišča, rože in mehko sadje.
Vremenske razmere se iz leta v leto spreminjajo in nekatere kmetije imajo zemljo, ki je ustrezna za gojenje določenih pridelkov, druge pa ne. A na dolgo obdobje se te zadeve izravnajo. Partnersko kmetijstvo pogosto deluje v sodelovanju, da zadovolji potrebe skupnosti glede določenih pridelkov, mesa, jajc ali posebnega sadja.

Stroški

Pridelovalni načrt omogoča kmetom, da lahko tudi povzamejo podrobnejši stroškovni proračun za prihajajoče leto. Dolžina sezone, rast pridelkov, stroški dela in podobno vplivajo na splošne stroške in ceno deleža. Pridelovalni načrt je lahko zasnovan glede na določeno število odjemalcev. Številna partnerska kmetijstva v tujini navadno vzamejo celoten strošek in ga enakomerno razdelijo med število odjemalcev, da dobijo povprečno ceno za posamezen delež. Celoten delež lahko pomeni velik zabojček, ali dvakrat tedensko dobavo. Polovičen delež pa lahko pomeni mali zabojček ali enkrat tedenski prevzem.

Distribucija/dostava

V številnih partnerskih kmetijstvih v tujini se pridelki pobirajo dvakrat tedensko. V Sloveniji pa je zaenkrat praksa, da se izdelki poberejo in prevzamejo enkrat tedensko. Če ima vaša partnerska kmetija distribucijo kar na kmetiji, boste morali tja po svoj zabojček, če pa ima kmetija tudi dostavni program, pa boste morda morali na določeno lokacijo po prevzem zabojčka s pridelki.
Vsaka partnerska kmetija si namreč prizadeva sproti pobirati le toliko svežih pridelkov, kot je za določeno število odjemalcev potrebno tisti dan, da je čim manj hrane za na odpad. Številni projekti so razvili škatlo za presežke, kjer lahko odjemalci pustijo, česar ne rabijo ali marajo ali vzamejo dodatek, ki so ga pusti ostali. Nekatere kmetije pa ponujajo tudi sistem »naberi si sam« za delovno intenzivne pridelke, kot so grah, fižol, jagode, paradižniki, rože, začimbe in podobno.

Kapital/zemlja uživanje

Več kot milijon hektarov kmetijskega zemljišča je vsako leto je izgubljenega zarado urbanističnega razvoja. Povprešna starost nekaj preostalih kmetov je prek 50. Skozi desetletje se pričakuje, da bo več kot 80 odstotkov državnih kmetijskih zemljišč se bo oddalo, večinoma ljudem, ki ne bodo živeli na zemljišču. Vprašanja kapitala in prihodnosti lastnikov zemljišč so pomemba, še posebej za majhne kmetije, ki so locirane v mestnih/primestnih delih. Stroški zemljišč in opreme so previsoki za kmete, ki šele začenjajo. Vprašanje, kako financirati prihodnost, rešuje partnersko kmetijstvo prek edinstvene skupnosti ureditve financiranja. Vizija je ohraniti dostop do zemlje in opreme, da bodo imele posamezne skupnosti zagotovljeno dobavo zdrave hrane in da bodo pridelovalci lahko ekonomsko preživeli.

No comments:

Post a Comment